Skip to content

Český svaz ochránců přírody vyhlásil rok 2024 rokem motýlů. Krátké povídání proč právě rokem motýlů je zde www.csop.cz.

V předposledním červnovém víkendu proběhla na lokalitě Kabátův kopec entomologická procházka se znalcem denních motýlů Josefem Kašákem. Ten působí na Univerzitě Palackého v Olomouci a na Mendelově univerzitě v Brně a provádí v letošní sezóně biologický průzkum. Má prověřit, jak si lokalita stojí ve srovnání s obdobím před cca 15 lety, kdy podobný průzkum probíhal naposledy.

V podstatě každoročně o zdejší bezlesí (louky s roztroušenými stromy a křovinami) pečujeme, aby nezarůstalo nežádoucími nálety a invazními druhy bylin a to v těsné spolupráci se ZO ČSOP Levrekův ostrov, která zde na podzim 2017 nainstalovala naučnou stezku: https://www.facebook.com/csoplevrekuvostrov.cz/posts/pfbid025zFSRULaQV3tA9ags217WuFkisfVT6NjAhkdLrvFL8mS1kMpqc6YdAT54AN3yf5Xl

Při prohlídce lokality bylo cca 5 desítek účastníku seznámeno se stavem motýlů na Kabátově kopci a výsledek nás velmi mile překvapil. Druhová pestrost je stabilizovaná (stále cca 40 druhů), některé druhy motýlů (dříve zde pozorovaných) se sice nepodařilo najít, ale zato se vyskytuje několik nových. Především jsou zde ale stabilní a poměrně početné (ve srovnání s běžnou krajinou) nadprůměrné počty mnoha dnes již velmi vzácných druhů. Zejména proto, že plochy jsou navzájem propojeny a bylinné porosty jsou lemovány keři, stromy, jsou zde vlhké louže i vyprahlé kamenité plochy a např. pro modrásky nezbytná mraveniště. A také proto, že provádíme tzv. mozaikovitou seč – pěkné kvetoucí porosty jsou ponechány, zatímco plochy s nálety a invazními druhy jsou posečeny a shrabány.

Krásné fotografie z procházky za motýli najdete zde: https://www.facebook.com/mestokrnov/posts/pfbid0B4a77ecFxGfLHH92iTcNfNTCnzqP8nHaoqogctBEsWKPaNngeU55pjEH7UCtVzW6l

S oto větší vervou jsme se letos pustili do každoročně prováděné údržby, která je financována s podporou Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) – program PPK.

40 druhů denních motýlů na tak malé lokalitě je něco neobvyklého, výrazně nadprůměrného a pro představu podobný počet druhů (byť jiných) je pozorován dle slov Josefa Kašáka např. na lokalitě NPR Rejvíz, která požívá nejvyšší formu ochrany přírody, jaká v ČR je.

I z tohoto důvodu jsme zahájili s městem Krnov jednání, aby části velké parcely, která je klenotem přírody „za humny“, byla přidělena alespoň formu ochrany VKP (Významný krajinný prvek). Věříme, že se kousek místa nad Krnovem, který naplňuje v maximální míře pojem biodiverzita, takové ochrany dočká.

Několik málo fotek z letošní údržby přikládáme:

Back To Top